0 0
Nieuws

Compost maken in Stadsfabriek Alkmaar

Gedoneerd door Jumbo supermarkten

Stadsfabriek Alkmaar, een initiatief van Buro Permanent Tijdelijk wordt in Alkmaar en omgeving dé vooruitstrevende en sociale maak-,

oriëntatie en onderneemplaats. Verschillende bedrijven en initiatieven zijn hier ondergebracht. De verbouwing vordert intussen gestaag.

Er zijn nu plannen om in Stadsfabriek Alkmaar compost te gaan maken. Inmiddels is er zelfs al een heuse composteermachine aanwezig.

Gedoneerd door Jumbo supermarkten Gedoneerd door Jumbo supermarkten

Duurzaam & sociaal ondernemen

Waar komt het idee eigenlijk vandaan om compost te gaan maken in Stadsfabriek Alkmaar? Hierachter gaat een en ander schuil. Monique Ravenstijn houdt zich in de breedste zin bezig met circulaire productie, gezonde voeding en duurzaam en sociaal ondernemen. Ze is de geestelijk moeder van het platform Jeelink, waar mensen en organisaties met duurzame, circulaire en sociale ideeën zich bij aan kunnen sluiten. Door op deze manier onder één naam samen te werken, kan des te meer maatschappelijke impact worden gemaakt.

Om zelf nog wat meer handen en voeten te geven aan haar principes, beheert Monique de twee Jumbo-vestigingen in Heerhugowaard en Zwaagdijk, Jumbo Monique. Ze zocht naar een ‘circulaire’ oplossing voor het GFT-afval en schafte een composteermachine aan. Deze stond oorspronkelijk in het magazijn van de vestiging in Zwaagdijk. Het composteren van het GFT-afval bleek echter bewerkelijker dan gedacht. Daarnaast wordt de Zwaagdijkse Jumbo Monique momenteel verbouwd. Met deze verbouwing wordt de winkel groter en het magazijn wat kleiner. In het magazijn is daardoor minder ruimte voor de composteermachine.

Samenwerking tussen Jumbo Monique en Stoer Food Factory

Jumbo Monique werkt samen met Stoer Food Factory. Dit is een Alkmaars horeca-initiatief met principes die al net zo duurzaam en sociaal zijn als die van Monique. Kernwaarden van Stoer zijn onder meer verspilling tegengaan, zorgen dat niemand honger hoeft te hebben en binnen de organisatie een plek bieden aan mensen met een achterstand of arbeidsbeperking. Stoer maakt voor een klein prijsje maaltijden van producten en ingrediënten die bij Jumbo Monique overblijven.

Verhuizing van de composteermachine naar de Stadsfabriek

Zo kwam Monique op het idee om Stoer de beschikking over de composteermachine te geven. De ondernemers Bas Leenders, Sander Tensen en Dennis Stam, die Stoer onlangs overnamen, besloten daarop de composteermachine in Stadsfabriek Alkmaar te plaatsen. In de grote voormalige drukkerij van het Noordhollands Dagblad, waar Stadsfabriek Alkmaar een deel van inneemt, is tenslotte alle ruimte.

Stoer kan nu van het GFT-afval van Jumbo Monique in Stadsfabriek Alkmaar compost maken zodat echt niets verspild raakt. Iedereen kan bij Jumbo Monique voor 2 euro een emmer kopen en met deze emmer onbeperkt compost ophalen in de winkel. Hier wordt ook de gedachte en het verhaal achter de compost naar voren gebracht. Een deel van de compost is voor de stadstuinen bestemd. Mensen worden zo weer wat meer bewust gemaakt van hoe een duurzame, circulaire ‘No Waste’-economie eruit kan zien. Het vertellen van dat verhaal is een belangrijk doel van Monique en van Stoer.

Verschillende sociale organisaties die door Bas en Sander zijn opgericht, gaan zich vestigen in de Stadsfabriek. Daarmee lag het nog meer voor de hand om de composteermachine op deze locatie te plaatsen. Bovendien: is er voor het maken van compost een betere plek te bedenken dan Stadsfabriek Alkmaar, met anti-verspilling als belangrijk uitgangspunt? Feitelijk is de composteermachine dan ook aan de Stadsfabriek een perfecte toevoeging.

Een bijdrage aan duurzaamheid en een sociale arbeidsmarkt

Stadsfabriek Alkmaar is daarbij een centrale locatie. Nu hier de composteermachine staat, kunnen ook andere organisaties eventueel compost maken in Stadsfabriek Alkmaar. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen met de composteermachine gaan werken. Ook dit past weer in het sociale karakter van de Stadsfabriek. Via samenwerking kunnen organisaties daadwerkelijk verschil maken. Dit zal ook gaan blijken wanneer de Stadsfabriek zich zal neerzetten als creatieve, duurzame, verspillingsvrije en sociale ‘hub’ binnen de regio Alkmaar. Het maken van compost, en de strategie en samenwerking die erachter schuilen, zijn hier nog maar een eerste voorbeeld van.